У фискултурној сали Економско – трговинске школе, у организацији Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца и Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије одржано је општинско такмичење предшколаца „Пажљивкова смотра 2023“.

Организатори Смотре

Од заменика председника Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца Драгана Станојевића Шумара сазнајемо да је циљ такмичења да деца науче правила понашања у саобраћају и уједно покажу колико знања имају из ове области. Такође, циљ је да се предшколци  друже и забаве.

-Повреде настале у саобраћајним незгодама чине један од пет најчешћих узрочника смртног страдања деце у свету. Истраживања показују да сваке двадесет и треће секунде погине једна особа у саобраћају, а на свака три минута на путевима широм света једно дете изгуби живот. Неупоредиво већи број њих задобије лакше или теже повреде које их често трајно онеспособе за живот. Због тога је Агенција за безбедност саобраћаја посебну пажњу усмерила на заштиту најмлађих учесника у саобраћају кроз кампању „Пажљивко“, чија су циљна група деца узраста од 0 до 14 година, казао је Станојевић.

Обраћање Драгана Станојевића Шумара

На такмичењу је учествовало 12 екипа из вртића са територије Града Пожаревца подељених у две групе. Свака екипа броји четири члана, од чега се три члана такмиче, док је четврти резерва и може се укључити у такмичење након завршене прве игре, тако што ће заменити једног од три члана. Игре су замишљене тако да се постављају питања различитог карактера везано за правила понашања у саобраћају, а деца усмено или писмено, зависно од игре, у одређеном временском року имају могућност да дају тачан одговор. У полуфиналу учесници су се такмичили у две игре: „Препознај звук“ и „Чик погреши“.

Са такмичења

У финалу највише поена изборила је екипа „Невен“ коју су чинили: Андреа Петровић, Константин Мирчић, Тијана Васић и Вељко Љубојевић са васпитачицом Мирославом Жегарац Одаџић. Поред пехара, медаља и похвалница они ће представљати Предшколску установу „Љубица Вребалов“ на Окружном такмичењу. Друго место припало је екипи „Полетарац“ у саставу: Слободан Живић, Неда Здравковић, Софија Павић и Звездан Милутиновић, са васпитачицом Невеном Рашић.

Првопласирана екипа “Невен”
Другопласирана екипа “Полетарац”

                                                                                                                                 Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content