2021-01-18T10:26:18+01:00 18. јануара, 2021. 10:26 |

Шаховска поља у срцу

ЛУКА БУДИСАВЉЕВИЋ, НАЈМЛАЂИ ВЕЛЕМАЈСТОР У ИСТОРИЈИ СРПСКОГ И БАЛКАНСКОГ ШАХА 

Још пре поласка у основну школу, нашег саговорника отац је научио правилима древне игре, обезбедио рачунарски програм прилагођен најмлађима против кога је свакодневно играо шах, а потом су уследили програми за учење шаховске тактике и завршница. Први дечији турнир играо је са седам година, а већ са осам, у својој првој такмичарској сезони постаје првак Београда и Србије у редовном и убрзаном шаху и првак Европе у убрзаном шаху. 

Лука Будисављевић је 29. новембра 2020. године са својих 16 година 10 месеци и 7 дана прешао потребни рејтинг од 2500 поена и тиме се уписао у историју српског шаха као најмлађи велемајстор икада, али и први велемајстор у историји Шах клуба „Рудар“ Костолац.Натпросечним талентом и високим спортским нормама које је себи поставио, противницима је, жаргонски речено „изазвао главобољу“, а нама прилику да га упознамо и представимо у нашој рубрици. Наравно, најпре нас је занимало како усклађује бројна тамичења са  школским обавезама и учењем?

– Завршио сам Основну школу „Краљ Петар Први“ у Београду као ученик генерације, а спортску гимназију уписао због шаха и шаховских обавеза. То је гимназија општег типа, али се од класичних разликује по томе што омогућава врхунским спортистима да своје школске обавезе прилагоде спортским, уз велико пожртвовање, разумевање и труд наставног кадра, на челу са директорком Иванком Ковачевић, каже Лука и додаје:

–  Због шаха сам и раније често одсуствовао из школе, сваке године сам представљао Србију на кадетским првенствима Европе и Света, путовао на удаљене дестинације као што су Уједињени Арапски Емирати, Јужноафричка република као и Монтевидео Уругвај. Такође сам играо опен турнире, лиге и слично. Спортска гимназија ми је омогућила да неометано ускладим школске обавезе са овим врхунских резултатима. Користим прилику и да се захвалим разредном старешини Весни Чанак и свим професорима на разумевању за моје шаховске обавези, као и на стрпљењу и подршци коју ми пружају.

Лука са председником Шах клуба „Рудар“ Костолац Бобаном Максимовићем

У ПРВОЈ ЛИГИ

Вреди поменути да је наш саговорник наставио са успесима из математике и у средњој школи, а након максималних сто поена на општинском и окружном, освојио  је другу награду на републичком нивоу такмичења у првој години. Наравно, ни једног тренутка нија запоставио шах у коме је био све бољи и бољи:

– Шах је, пре свега, индивидуални спорт. Играч за клуб по сезони одигра лигу која траје десетак дана, дакле одигра десетак партија за сениорску екипу. Као омладинац имам право наступа за две екипе у две различите српске лиге. То је двадесетак партија, а ја на годишњем нивоу већ годинама играм око стотинак партија, редовног темпа игре. То су партије које у просеку трају четири пет сати и најчешће се игра једна дневно, прича Лука кога питамо како је дошао у костолачки „Рудар“? 

– Председник клуба „Рудар“ ме је контактирао још 2018. године након што сам постао фиде мајстор (прешао рејтинг 2300), али сам тада већ неколико сезона играо за Шах клуб „Богослов“ у Београду и „Војводину“, у Новом Саду у којима сам наступао на првој табли у лиги истог ранга. Већ су ме тада представници неколико клубова звали да играм Прву лигу Србије. Знао сам да је за мој напредак добро да што пре почнем да играм Прву лигу Србије, као и Прву лигу Централне Србије, која је јача од преостале две лиге (Београд и Војводина), а на којима сам већ играо на првој табли са одличним резултатима, вели Лука наглашавајући да је за напредак неопходно играти против што јачих противника, чега се он никада није бојао.  

ВЕЛЕМАЈСТОР

Током 2019. године скоро половина прве лиге звала је Луку у своје редове, но, он је одабрао „Нафтагас“ из Елемира, али и да брани боје костолачког „Рудара“. 

– Што се тиче „Рудара“ у првој лиги Ц Србије сам се лакше одлучио, имајући у виду да смо од раније имали контакт и да смо се лако договорили за високу таблу. Тако да сам те 2019. године играо у две екипе које су управо ушле из нижег нивоа такмичења и у којима је такмичарски циљ био  опстанак у лиги. Дакле, постојао је такмичарски притисак, али смо добрим играма и победама на старту обе лиге брзо дошли до добре победничке атмосфере и међусобног поверења. „Нафтагас“ је те године освојио шесто место у Првој лиги Србије, а „Рудар“ четврто у Првој лиги Ц Србије, оба пласмана знатно изнад очекиваног по рејтингу. Ја сам након тога победио на интернационалном сениорском турниру у Словачкој, дошао на у том тренутку фантастичних 2470 рејтинг поена. Освојио сам титулу интернационални мајстор. 2020. сам играо на првој табли у Првој лиги Србије са сјајних 5 поена из 10 кола (просечан рејтинг противника 2600) и најавио поход на титулу велемајстора, а затим за „Рудар“ такође на првој табли са 9 из 11 кола и ту сам освојио прву велемајсторску норму и предводио клуб до одличног пласмана на треће место у Првој лиги Централне Србије. Интересантно је да су у ове две године екипе за које сам играо оствариле најбоље пласмане у историји тих клубова.

 У наредних месец дана након лига Лука је играо још три индивидуална турнира, на два освојио велемајсторске норме и испунио све услове да 29. новембра прошле године понесе титулу велемајстор. 

Уз освајања Првенства Европе у убрзаном шаху 2012. године, нашао се још неколико пута на победничком постољу на првенствима Европе како у појединачној, тако и екипној конкуренцији. Медаље које је донео Србији са првенстава Европе су му драге, али каже да је његов највећи успех до сада освајање титуле велемајстора са рекордних 16 година. 

Када је реч о узорима каже да цени и поштује све велике играче, али да се труди да има свој, посебан стил игре.

Влада Винкић