2020-11-06T14:52:41+01:00 6. новембра, 2020. 14:52 |

Техничка школа у Костолцу: Шест нових ЦНЦ машина

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу недавно је купила шест ЦНЦ машина намењених за компјутерску тродимензионалну обраду дрвета, плочастих материјала, медија пана, затим лаких метала, алуминијума, месинга и пластике. Машине служе за обраду у појединачној и малосеријској производњи, односно за едукацију и тренинг ученика.

У ове сврхе Град Пожаревац обезбедио је средства у износу од 4.120.139 динара. Након раписивања јавне набавке, на конкурс се јавила нишка фирма „Emax“, која је испуњавала услове конкурса.
Симболичним пресецањем врпце, нову школску радионицу отворили су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ др Горан Несторовић.

Према речима градоначелника Пожаревца Саше Павловића, ове машине користиће се као додатна делатност ове образовне установе, у оквиру које ће кроз један вид предузетништва, школа и ученичка задруга остварити додатне приходе. Како је рекао локална самоуправа мора да подиже стандарде у образовању, а то се може постићи само непрестаним улагањем у вртиће и основне и средње школе.

Осим куповине машина потпуно је уређена и радионица намењена  техничарима за компјутерско управљање ЦНЦ машином у коју је Техничка школа из сопствених средстава уложила око 2.000.000 динара.

Директор др Горан Несторовић напомиње да је куповином нових машина заокружен наставни процес, а истовремено пружена  могућност за отварање нове производне делатности у складу са радом ученичке задруге, осим сервиса аутомобила, металских услуга и компјутерско – техничких услуга за трећа лица које школа већ обавља.

Овом догађају присуствовали су и председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, као и чланови пожаревачког и костолачког Већа.