После бербе, у оквиру јесењих радова у воћњаку, почиње припрема воћњака за наредну сезону.  Само они који се благовремено припреме могу у следећој вегетацији очекивати задовољавајући принос и квалитет плодова. Зимско прскање или купање воћа  једна је од неизоставних мера коју воћари морају да обаве ако желе квалитетан род и мање проблема са болестима и штеточинама током вегетације. То је добра воћарска пракса у спровођењу мера заштите воћа инспирисана квалитетним превентивним мерама као што су зимско прскање, које се изводи у три етапе и то: прво прскање, санитарне мере и зимско прскање.

Третирање се изводи у јесен када опадне око 70% лисне масе, обично после првог мраза.  За ова прскања се препоручују препарати на бази бакра. Он добро делује на бактерије и гљиве, па се овим третманом смањује инфективни потенцијал свих патогена за наредну вегетацију. Препоручује се купање воћњака и винограда, како би препарат покрио сву третирану површину и одрадио оно чему је намењен. Овим прскањем се на ефикасан начин обавља сузбијање паразита који су остали на лисној маси, гранама и гранчицама у пазуху путања. Бакар има и фунгицидно и бактериозно дејство. Фунгициди на бази бакра имају најшири спектар деловања на патогене укључујући и бактерије али се код већине воћних врста могу употребљавати само у фази мировања због изразите фитототоксије на зелене делове у периоду вегетације.

Препорука је да се третман обави у току најтоплијег дела дана при температурама ваздуха вишим од 5ºЦ исправном опремом и механизацијом уз обавезно коришћење заштитне опреме. Такође, значајна мера у смањењу инфективног потенцијала проузроковача болести јесте и орезивање и уклањање сувих и оболелих грана и сакупљање и уништавање мумифицираних плодова.

Кристина Лазаревић, дипл.инж.заштите биља

Share.

Comments are closed.

Skip to content