Од када су са изворишта Кључ у експлоатацију пуштена три нова дубока бунара, вода за пиће у Пожаревцу је знатно квалитетнија, како су потврдиле анализе три компетентне институције, Завода за јавно здравље Пожаревац, Института „Милан Јовановић Батут“ из Београда и Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић“.

Значајно је смањен садржај нитрата и калцијума. Степен тврдоће воде за пиће која се испоручује корисницима се са индекса 36 спустила на 15 степени, што је по важећим стандардима умерено тврда вода. 

Александар Димитријевић

Директор Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, Александар Димитријевић  каже да је за ово подручје то једна од мекших вода.

– Ми немамо никакву прераду воде, немамо фабрику и једини третман који радимо је хлорисање. Резултате смо добили за сирову воду са изворишта. Иначе, ове вредности су, када уђу у систем, још ниже. Крушевац који има фабрику воде има сличан квалитет. Вода из београдског водовода је сада тврђа од наше, наводи Димитријевић.

Укључивањем у рад нових бунара и мешањем воде са старих бунара, нитрати у сировој води се крећу између 10 милиграма по литру, што је најнижа измереена вредност, до 25 милиграма. 

Димитријевић наглашава да тако ниске количине нитрата у води са изворишта нису до сада забележене у Пожаревцу. Такође, најављује да ће и четврти од дубоких бунара бити укључен у експлоатацију за десетак дана и да ће вредности тих елемената у води бити још ниже:

 – Нисмо пустили у рад свих седам бунара, јер за то није било потребе. Нећемо да их експлоатишемо, јер имамо старе бунаре који су доведени у оптималан систем рада. Убудуће ћемо да их користимо према потребама потрошача, тако да им обезбеђујемо довољне количине воде и зато нисмо користили све расположиве капацитете, каже директор.

ПРОБЛЕМИ СА СТАРИМ ПРИКЉУЧЦИМА И ПРИТИСКОМ

Током последња три месеца, што је и карактеристично за овај период године, потрошња воде је била висока. Пожаревац је на дневном нивоу трошио од 24 до 26 хиљада кубика, односно, између 280 и 300 литара у секунди.

Највише застоја у водоснабдевању је било у августу, у другој и трећој висинској зони. Прекиди углавном нису трајали дуже од пола сата, али је то проблем који мора да се решава, каже директор Александар Димитријевић и најављује израду студије како би се комплетно сагледала ситиуација:

– Проблем је у рецидивима прошлости, јер се мрежа у Пожаревцу ширила неплански. Има доста дивљих прикључака. У вишим деловима града биле су викендице, док се сада ту живи и потрошња је много већа. Уз неадекватне промере цеви, притисак у мрежи је неуједначен на градском брду и креће се од 1,5 до чак 8,5 бара. То доводи до пуцања у мрежи, тако да наше дежурне екипе имају пуно посла и морамо стално да реагујемо.

Други проблем пожаревачког градског водовода су стари прикључци на мрежу. Приликом замене старих цевовода није истовремено рађена замена прикључака тако да се и ту често дешавају кварови и изливање воде.

                                                                                      Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content