Десет милиона за пројекте популационе политике

            Уговоре о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике потписало је 85 локалних самоуправа из Србије, а међу њима и Општина Жагубица. Њихови пројекти су прихваћени на јавном позиву који је упутио Кабинет проф. др Славице Ђукић Дејановић, министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику у Влади Републике Србије. Ове године је за пројекте мера популационе политике из српског буџета издвојено 650 милиона динара.

            За ова средства опредељена у 2019. години пројектима је конкурисала и Општина Жагубица. Уговор о коришћењу средстава у Београду је испред  локалне самоуправе, потписао заменик председника општине Предраг Ивковић. Након потписивања, Ивковић је изјавио:

            -Ради се о мерама усклађивања рада и родитељства и едукације у области популационе политике. За први пројекат смо добили око 9 милиона и 200 хиљада динара од Министарства, док је учешће Општине 1, 6 милиона динара. Средства ће бити употребљена за адаптацију зграде старе месне заједнице у Крепољину где ће бити премештен вртић који тренутно ради у школској згради. Тако ће се обезбедити већи комфор за предшколску децу.

            Други пројекат за кога је Општина Жагубица добила средства је програм едукације. Иначе, за сличан пројекат Жагубица је и прошле године добила средства од из кабинета министра за демографију и популациону политику.

            Предраг Ивковић подсећа да Жагубица на јединствен начин у Србији покушава да утиче на повећање наталитета обезбеђењем средстава за бесплатан боравак све деце у вртићу као и бесплатан превоз за ученике.


ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ ХОМОЉА

Изложба „Анђео Анђелу“ отворена месец дана

             У Завичајном музеју Хомоља у Жагубици, 15. априла је отворена изложба слика Десанке Станојевић из Пожаревца. Изложба која ће за посетиоце бити доступна месец дана, до 15. маја, носи назив „Анђео анђелу“.

            Изложбу је речима добродошлице отворио Саша Илић, директор Завичајног музеја у Жагубици.

Ауторка, Десанка Станојевић је, поздрављајући присутне љубитеље ликовне уметности, објаснила необичан назив ове изложбе. Рекла је да инспирацију за своје слике и сликарство тражи и добија од најмлађих, а најчешће од свог унука коме је и посветила ову изложбу у Завичајном музеју Хомоља. Десанка Станојевић која је чланица Удружења УЛУС „Милена Павловић Барили“ из Пожаревца се на отварању посебно захвалила Влади Тодоровићу, који је како је рекла, главни организатор поставке.

Share.

Comments are closed.

Skip to content