“Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена вароши  пожаревачке. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


                                                   Одлазак чувеног Абдуле (10. март 1987.)                                                           

У Пожаревцу је преминуо Абдула Хусеини, чувени мајстор роштиља. Радио је у кафани ,,Касина“ али и у другим пожаревачким састајалиштима боема и љубитеља добре капљице и роштиља. Где год је он роштиљао ту су биле велике гужве. Долазило се због доброг роштиља али и због позитивне Абдулине енергије. У Касину су свраћали адвокати, судије, лекари, кочијаши, студенти, ђаци… Абдула је свом занату научио многе кафеџије које су се дуго после његове смрти хвалили ко им је био учитељ. Имао је сина Омера кога ће многи Пожаревљани памтити као изузетног другара. И он, нажалост, више није међу живима.


Претеча Лекарског друштва (11. март 1928.)

У Пожаревцу је основан Клуб пожаревачких лекара који је 22. маја 1930. прерастао у Лекарско друштво. За председника је изабран др Станојло Вукчевић који је био веома уважени лекар у пожаревачком срезу где је биран за краљењвог намесника, народног посланика, окружног физикуса… Обављао је и дужност управника Окружне болнице од 1914. године.

(Извор: ,,Нека сећање траје – Стари Пожаревац“ М. Поповић-Цицко, ,,Стари Пожаревац“ Д: Фелдић, Историја медицине пожаревачког округа 1822-1914“, прим. др Д. Кастратовић.)


Нижим ценама подржали стабилизацију (11. март 1994. )

Предузеће за угоститељство и туризам ,,Авала“ снизило је цене пића и хране у својим ресторанима за око 30 одсто. Овим је „Авала“ подржала програм економске стабилизације новог гувернера Народне банке Југославије, професора Драгољуба Аврамовића. Тада је НБ Србија донела и одлуку да 1 динар вреди 1 ДМ. Нижим ценама у својим ресторанима и кафанама ондашња Авала се надала далеко већој посети гостију и промета.

                                                                                                                 Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content